Lunardia

Ha játszani támad kedve, ezeket érdemes kipróbálni!

2014. január 19. 13:18 Kvaezo komment

Évek óta próbálgatom a különböző online stratégiai játékokat, és mit ne mondjak, némelyik hatalmas változásokon ment keresztül. Az ilyen játékoknak ugye az a nagy ismérvük, hogy regisztrál az ember, eleinte hamar tudja a faluját/városát építeni, de mivel minden építéshez és seregképzéshez időre van szükség, a játék hamarosan nagyon lelassul, és a kezdeti gyors növekedés helyét átveszi a stratégia és tervezgetés. Aztán az ember bekerül egy csapatba/klánba, és onnantól a társaira is figyelni kell, fórumot használni, segítséget küldeni, stb. A játékhoz bár napi szinten nem kell sok idő (eleinte), inkább sokszor keveset kell ránézni, hogy elindítsunk egy támadást, épületfejlesztést vagy kiképzést. Később, amikor már több falu/város áll rendelkezésünkre, időbe telik mindegyiket végigkattintgatni.

A legtöbb játék elején vannak különböző küldetések, melyek végrehajtásával nyersanyaghoz vagy katonához juthatunk, így elősegítve a gyors fejlődést és a felület maximális megismerését. Segítségükkel hamar láthatóvá válik, miként érdemes elkezdeni egy támadást, egy épületfejlesztést, vagy hogy mely egységek mire valók (ez utóbbihoz a legtöbb játék a súgóban/wikiben részletes leírást tartalmaz, így azokat mindenképp érdemes átolvasni).

A játékok általában lehetőséget adnak "farmolásra", azaz a gazdátlan falvak kifosztására, így is segítve, hogy az alap nyersanyagtermelődésen túl további alapanyagunk legyen a fejlesztésekhez. Érdemes nagy hangsúlyt fektetni elsősorban a főhadiszállás (a legtöbb játékban így nevezik azt az épületet, melyen belül a többit tudjuk fejleszteni, és a szintjei emelésével az építési időt lehet lerövidíteni) és a nyersanyagtermelők (általában kőfejtő, favágó és agyagbánya) fejlesztésére, hogy gördülékenyebb legyen az előremenetel. Érdemes naponta "farmolni", mindig üresen tartani a környező falvakat, hogy maximálissá tegyük nyersanyagkészletünket.

Mindenhol más és más az terjeszkedési szabály, de az alapkövetelmény nagyjából ugyanaz: legyen meg a "foglaló ember" toborzásához használt épület, magas áron vásároljunk eszközt a toborzáshoz, majd még magasabb áron toborozzuk az emberünket. Ha ezzel megvagyunk, lehet vele támadni más falvakat. Minden támadással csökken az adott falu "hűségpontja" (100%-ról indulva), és a 0%-ot átlépve válik a mienkké. A hűségpont eztán szép lassan visszatöltődik (míg nem éri el a maximális szintet, az adott falvat könnyen el tudják hódítani tőlünk, ezért érdemes rendesen ellátni védő egységekkel). Az első foglaláshoz szükséges "foglaló" toborzásához általában csak egy eszközt kell megvásárolnunk, de ez a szám minden egyes toborzással nő, erre figyeljünk oda.

A játékok általában "megkövetelik", hogy egy-egy klánhoz/csapathoz csatlakozzunk. Erre azért van szükség, hogy legyen kitől segítséget várnunk bejövő támadás esetén, legyen kitől nyersanyagot kérni (ha már a piacokon nem tudunk kereskedni), illetve egyfajta ismerkedési forma is lehet. Mielőtt viszont csatlakoznánk egyhez, nézzük meg a szabályaikat, mert sokak várnak el napi min. egyszeri fórum-bejelentkezést, maximális aktivitást segítségnyújtásban vagy közösségi oldalakon létrehozott csoportokhoz csatlakozást, így ezek alapján döntsünk, kikkel szeretnénk játszani.

Természetesen, mint minden ingyenes dolognak, ezeknek is van fizetős, "prémium" része. Általában a megvásárolt pontjainkért fix időre kaphatunk prémium tagságot, melynek előnyei rendszerint a falvak feletti nagyobb átláthatóság biztosítása, illetve a grafikus területről kiemelt, külön csoportosított linkek a gyorsabb kezelhetőség érdekében. A pontokért ezentúl lehet toborzást vagy építést gyorsítani, nyersanyagot venni vagy a különböző hadászati tevékenységeket segíteni.

Ha az ember szeretne valami olyan játékot, amiben kevés odafigyeléssel is lehet sikereket elérni, csak ajánlani tudom őket - főleg, hogy a legtöbbnek van már okostelefonos alkalmazása is :)


Hadd ajánljak néhányat belőlük (a teljesség igénye nélkül):

Klánháború

Grepolis

Travian

Goodgame Empire

Anno Online


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása